Sommar och kulning

Sommar och kulning

Vilken fantastisk sommar vi har haft! Jag har haft förmånen att spendera hela sommaren i Dalarna, Leksand på vår vackra gård. Det har varit sol och bad, mycket bärplockning och så har vi byggt en ny altan, fixat logen och målat delar av huset. Däremellan har jag sjungit! På landet har vi flera hus och i ett av dem har jag mitt sångrum så när jag övar är jag ensam i stugan och kan öva precis vad och hur jag vill. När jag tittar ut genom fönstret så ser jag ängarna och vattnet som glittrar i Dalälven och det inspirerar mig att och lyssna efter det äkta, avslappnade ljudet. Utan pålagor från genres eller förebilder. Att hitta MIN röst, det som är jag, det naturliga ljudet som ger resonans ur den jag är.

I vår by har man varje år en “sillfest”, sommarens höjdpunkt! Man sitter vid vattnet, äter sillklämmor och tar sig ett glas tillsammans med vänner från byn och nejden och så sjunger vi allsång. I år samlade jag några musiker innan festen (vanligen brukar vi bara improvisera på plats) så vi fick repa tillsammans. Det var jag och min kära vän Maria på sång, två på gitarr och en på tuba! Alltså vilken tubaspelare! Vi spelade alltifrån Calle Schewens vals, Ted Gärdestads Sol, vind och vatten och Kents Utan dina andetag med tuban mjukt och följsam, svängig eller härligt “marscherande”.

På festen träffade jag en tjej som erbjöd sig att ge mig en “crashcourse” i kulning, något som jag verkligen har velat lära mig länge! Kulning är ett sorts lockrop som användes på fäbodarna förr i tiden för att locka hem djuren. Genom att använda en väldigt “rak” och ljus ton så bär ljudet långt över berg och dal.

Så en dag stod vi då där på en äng i vår by, med utsikt över sjö och berg och kulade. Det ekade mellan bergen och känslan är att ljudet kommer djupt inifrån, ett ursprunglig både avslappnat och samtidigt otroligt starkt ljud. Helt annorlunda än att stå i min ensamma stuga utan att någon hör. Här hörs ljudet ända till andra sidan sjön! Känslan är befriande och stark och jag inser att jag aldrig hade vågat låta sådär mycket innan jag gjorde min resa från prestation mot frihet:-)

Jag är glad att jag vågar, jag är glad att jag kan, jag är glad för allt jag fått uppleva hittills. Tacksamhet är ordet jag väljer efter denna sommar!

Med värme!

Johanna

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *