Masterclass – andning

Masterclass – andning

I helgen var jag med på en Masterclass med en mycket välkänd operasångerska från Australien, Natalie Jones. Vi var åtta personer plus Natalie, Maria Bazcynski och vår fantastiska pianist Johan Westre. Förmiddagen gick till att gemensamt gå igenom andning, kroppsposition och stödet.

Det var superintressant hur hon beskrev andningen som metaforen “tidvatten”. Dvs något som böljar fram och tillbaka och aldrig blir statiskt. För mig var det som att få ytterligare en nyckel till sångens hemliga rum. Hon förklarade att andningen går att se som en diamant med 4 punkter som alla ska kicka igång när man börjar sjunga/andas ut. Genom att slappna av i buken, ändra ner till bäckenet fylls luften på automatiskt utan att man behöver “dra efter andan”. Så spänn/aktivera stödet i de djupa magmusklerna och slappna av, spänn, slappna av……

För min egen del handlar nästan allt om avspänning! Tex så behöver jag slappna av i musklerna som styr överläppen:-) Bra info som inte alltid är så lätt att upptäcka själv!

Jag sjöng Voi che sapete och fick lära mig att spänna av i magen, dra naveln uppåt, bakåt, slappna av i överläppen, låta bli att använda hakan när jag pitchar höga toner m.m.

Vill du testa att spänna av i magen kan det vara en bra idé att stå böjd över ex en flygel eller ett bord. På så sätt får tyngdlagen göra sitt och magen åker ut av sig själv utan någon muskelstyrka.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *